Vietnes sadaļas

   www.senes.lv   

Citādās 

Dižā bisīte
Parastā bisīte Gyromitra gigas Vairoga bisīte
 

Pavasarī augoša paliela (caurmērs var sasniegt 15 cm) askusēne ar neregulāras formas, smadzeņveidā krokotu cepurīti gaišbrūnos toņos, ar īsu baltganu kātiņu, izteikti doba. Sastopama dažādos mežos, krūmājos, turklāt salīdzinoši bieži uz vecām, jau apsūnojušām kritalām, tomēr visumā daudz retāk nekā parastā bisīte. Bez pamatīgas termiskās apstrādes ir stipri indīga, taču pēc pareizi paveiktas apstrādes - ēdama (sk. zemāk).

 

2020. gadā, kad meteoroloģiskā ziema faktiski tā arī neiestājās, paši pirmie dižās bisītes eksemplāri, lai arī vēl pavisam sīki, ir novēroti neparasti agri - jau marta vidū.

Dižajai bisītei, tāpat kā parastajai, cepurīte ir smadzeņveidīgi sakrokota. Atšķiras ar, vidēji ņemot, lielākiem izmēriem un krietni gaišāku krāsu.

Arī dižās bisītes kātiņam šķērsgriezumā piemīt neregulāri sakrokota forma.
Gan kātiņš, gan cepurīte ir izteikti dobi (gluži tāpat kā parastajai bisītei).


Parastā un dižā bisīte – indīgas vai ēdamas?

Atbilde ir: gan indīgas, gan ēdamas! No vienas puses, parastā un dižā bisīte ir izteikti indīgas sēnes, tā ka pasaulē reģistrēti pat daži letāli iznākumi. No otras puses, tajās esošais toksīns (giromitrīns), pretēji daudzu citu sēņu toksīniem, karstumā noārdās, un tā atliekas var tikt izvadītas ārā no sēnes. Tādējādi pēc pareizas termiskās apstrādes bisīte kļūst ēdama. Taču jārēķinās, ka pareizā apstrādes procesa pārkāpums paviršības vai nejaušības dēļ var izraisīt nopietnu saindēšanos. Tādēļ parasto (arī dižo) bisīšu ievākšana un lietošana uzturā tomēr ir saistīta ar risku, no kura labāk būtu izvairīties.

Kā pareizi apstrādāt bisītes, lai nesaindētos?

Drošas termiskās apstrādes process, kuru, atsaucoties uz prof. Perti Heinonenu (Somija), savā grāmatā "Sēnes ir visur" izklāsta Edgars Vimba, ir šāds:
 ● bisītes jānovāra 10 minūtes lielākā ūdens daudzumā (labi ventilētā telpā, lai nesaelpotos indīgos izgarojumus!);
 ● novārījuma ūdens jānolej un sēnes kārtīgi jānoskalo ar aukstu tekošu ūdeni;
 ● vēlreiz jānovāra 10 minūtes, ūdens atkal jānolej un sēnes vēlreiz jānoskalo.
Būtībā tādu pašu procedūru ievēroja arī senes.lv veidotāji, kad vēlējās novērtēt, kā garšo gan parastā, gan dižā bisīte. Tomēr ikdienā no tām atturas! Lai toksīna (giromitrīna) noārdīšanās un izvadīšanās no sēnēm uzsāktos vēl pirms vārīšanas, dažkārt bisītes ilgstoši kaltē (pat pusgadu) vaļējā traukā. Bisītes tikai cepot bez iepriekšējas novārīšanas, toksīna noārdīšanās un īpaši - izvadīšanās norit daudz neefektīvāk, un risks saindēties ir visai augsts.

 

 

Vēl attēlus un skaidrojumus sk. mūsu divvalodīgās (Lv+En) vietnes fungi.lv lappusēs. Klikšķiniet uz sīkattēliem!

 
 

No  2016. gada  hronikas

Lai gan šo sēni, kura uzradusies uz apsūnojuša egles celma,
grūti nosaukt par dižu, tā tomēr ir piederīga dižajām bisītēm!

Parastā bisīte

Bisītes (6)

Vairoga bisīte
 
 

Citādās